Welkom!

Welkom op deze blog van het Regionaal Historisch Centrum Limburg, waarin we kennis delen over de totstandkoming van een e-Depotvoorziening bij de gemeente Maastricht.

Het e-Depot van het RHCL is een tenant binnen de landelijke infrastructuur die het Nationaal Archief bouwt in opdracht van het ministerie van OCW. In het e-Depot komt niet alleen informatie terecht van ministeries en organisaties die landelijk opereren. Het zal ook gebruikt worden voor het archief van gemeenten, waterschappen, maatschappelijke organisaties en particulieren in de provincie Limburg. Om ervaring op te doen met het digitaal overbrengen, beheren en toegankelijk houden van dat soort collecties, is het RHCL een pilot gestart met de Gemeente Maastricht.

Op deze plek zullen we onze ervaringen delen over de technische en organisatorische uitdagingen die het ontwikkelen van een e-depotvoorziening met zich meebrengt. We denken dat het van belang is dat lokale overheden geïnformeerd worden over digitale duurzaamheid, en hopen dat vergelijkbare projecten van de resultaten kunnen leren. In de pilot worden twee zaaktypes/documentstromen onderzocht waarvan de bevindingen zowel breder bij het RHCL als landelijk hun weerslag zullen kennen: zaaktype ‘aansprakelijkheid’ en zaaktype ‘WABO niet-monumentale bouwvergunning’. Daarnaast zullen nog andere onderwerpen onderzocht worden tijdens deze pilot, onder andere ‘uitplaatsing’ van archief en ‘Actieve Openbaarheid’.

PhotoFunia-1454672063

Plaats een reactie